Wednesday, 14 December 2016 13:23

Father takes Dutch health insurance to court

Written by
Rate this item
(2 votes)

Marleen (32) werkte als psychiatrisch verpleegkundige, totdat zij enkele jaren geleden ineens steeds zieker werd. Zij vond de oorzaak van haar klachten en vond ook een arts die haar goed kon behandelen. Maar haar ziektekostenverzekeraar IZZ weigerde dit te vergoeden. Toen haar vader ontdekte hoeveel zieke mensen zoals zij in de verdrukking komen door oneigenlijke argumenten, startte hij een rechtszaak. Zijn insteek is om zowel vergoeding voor Marleen af te dwingen als jurisprudentie te creëren waar andere patiënten door geholpen zijn. 

Verbazing, frustratie en boosheid. Zo typeert vader Danny zijn eigen tocht, als vader van een zieke dochter. Een vader die ervan uitging dat medische zorg in ons land gewoon goed geregeld was. Dat we met elkaar de financiële risico’s van ziek zijn spreiden, net zoals met een brandverzekering.

“Die heb ik al dertig jaar. Gelukkig is er bij mij nooit brand uitgebroken, maar mijn premie dekt het risico van iemand die dat wel overkomt. Ik nam aan dat dit bij alle bekende en behandelbare veel voorkomende ziektes ook zo geregeld was." Naïef, noemt hij dit nu zelf.  

Hij was altijd trots geweest op hoe actief Marleen was en hoe zij zich op jonge leeftijd had ontwikkeld als zelfstandig professional in de Zorg, met een verantwoordelijke functie. Naast haar werk was zij ook bezig aan een intensieve studie om zich nog verder te ontwikkelen. Hij maakte zich dan ook geen enkele zorgen om haar toekomst, totdat zij ruim twee jaar geleden in de Ziektewet terecht kwam. 

Na een onderzoek in het Spaarne-ziekenhuis in Hoofddorp, waar de neuroloog de ziekte van Lyme  vermoedde en zijn testen dat vermoeden ook onderbouwden, verdiepte Marleen zich in de materie en koos haar eigen behandelpad bij een in Lyme gespecialiseerde arts in Maastricht. Deze arts werkt nauw samen met een Duits laboratorium en verkiest hun testen boven de Nederlandse.

Omdat Marleen’s hersenfuncties afnamen, stapelde de administratie zich op. Pas toen hij deze werkzaamheden van haar overnam, ontdekte haar vader dat alle onkosten standaard werden afgewezen. “Daarvoor kon ik niets anders doen dan mij zorgen maken en hopen dat er een goede behandeling zou komen. Over de financiële dekking had ik nog helemaal niet nagedacht. ”De verzekering wilde zelfs niet de kosten voor het laboratorium onderzoek vergoeden. IZZ stelde dat zij het niet eens was met de Duitse testen, terwijl het toch aan de deskundigen zou moeten zijn om te bepalen met welke instrumenten zij werken."

Door deelname aan de sponsorloop ‘Lopen voor Lyme’ wist het team van Marleen genoeg geld binnen te krijgen voor haar behandelingen. Danny deed op zijn leeftijd ook zelf aan de sponsorloop mee. Hij vertelt dat hij tijdens die dag in april pas het inzicht kreeg hoeveel mensen met Lyme in de verdrukking zitten. Waarom moeten doodzieke mensen hun eigen behandelingen betalen, die ook vaak nog in het buitenland plaatsvinden? Daar zijn toch juist de verzekeringen voor bedoeld? Dat veel patiënten wegens het ontbreken van geld niet de behandeling krijgen die zij nodig hebben maakte hem zo boos dat hij besloot actie te ondernemen. 

Vanuit zijn achtergrond als actief kaderlid van vakbond FNV en de Ondernemingsraad van ABN-AMRO had hij veel ervaring opgebouwd hoe dit spel te spelen. Daarom valt hij in zijn 97 punten tellende dagvaarding de argumenten aan waarmee Marleen’s zorgverzekeraar IZZ weigert haar behandelkosten te betalen. Deze weigering geldt ook voor de kosten van de kliniek in Amsterdam, waar zij inmiddels in behandeling is, omdat de reizen naar Maastricht te belastend waren voor haar gezondheid.

Danny prijst zich gelukkig dat de behandeling van zijn dochter zo goed is aangeslagen. Marleen is nog lang niet de oude en heeft nog steeds belemmerende klachten, maar wat een wereld van verschil met toen zij met haar behandeling begon. Nu is het voor hem alleen nog zaak dat de verzekering dat ook vergoedt. Op Marleen’s website doet Danny verslag van het verloop van de zaak.

Op hoofdlijnen gaat het hierom:

  • De verzekering vergoedt haar antibiotica wel, maar niet de consulten en de kosten van een verpleegkundige, die de infusen aanbrengt. Dit is onlogisch en willekeur. 
  • De arts wordt afgedaan als ‘alternatief’, terwijl hij gewoon een licentie heeft en al jaren patiënten met succes behandelt.  Zijn aanpak wordt als niet wetenschappelijk beschouwd en hij zou zich niet aan de (CBO) richtlijnen houden. Dit terwijl er allerlei internationaal wetenschappelijk onderzoek is die zijn aanpak ondersteunt en er letterlijk in de richtlijnen staat dat het ‘richtlijnen’ zijn, waarbij artsen toch vooral ook zelf na moeten blijven denken. 
  • Er is een duidelijk risico aangetoond bij stoppen van de behandeling. Door weigering van het vergoeden van de behandelingen, vergroot IZZ de kans op verdere gezondheidsschade bij Marleen.
  • Als Marleen baat heeft bij de behandelingen en haar klachten verminderen, is dat op zich niet al grond om ze te vergoeden?

Dat deze zaak niet op zichzelf staat, blijkt uit wat de herstelde Lyme-patiënte Marion van CZ Tilburg dit jaar letterlijk te horen kreeg: "volgens de Nederlandse regering bestaat Lyme niet. Wij weten ook wel dat dat onzin is, maar daarom hoeven wij ook geen behandeling voor Lyme te vergoeden.”

Uit coulance kreeg Marion uit eigen beweging van CZ wel een gedeelte van haar behandelingen vergoed. Zij was verlamd, maar herstelde na gerichte behandelingen voor Lyme. Ook hier gold dus dat als een Lyme behandeling aansloeg, de oorzaak toch echt gewoon Lyme kan zijn. Hoeveel instanties, artsen of verzekeringen ook roepen dat het ‘niet bestaat’.

De kosten voor de rechtszaak tegen IZZ betaalt vader Danny voorlopig uit eigen zak. Hij is er van overtuigd dat de rechter uiteindelijk de verzekeraar zal corrigeren en IZZ ook voor de proceskosten zal veroordelen. Desondanks heeft hij aan de vereniging van Lyme patiënten (NVLP) gevraagd om financiële ondersteuning.

Een andere patiënte, Marika, heeft haar zaak gewonnen. Met hulp van de NVLP verzamelt zij nu geld om het Hoger Beroep het hoofd te kunnen bieden en zo een lans te breken voor duizenden andere zieken. De uitspraak in de zaak met IZZ wordt op zijn vroegst omstreeks februari 2017 verwacht.

 

Bronnen / links

Dagvaarding IZZ 

http://lymeleven.nl/rechtszaak-izz/

Teken aan de Wand

Read 2927 times Last modified on Wednesday, 14 December 2016 15:52
Huib

Huib Kraaijeveld

Initiator On Lyme Foundation